U bent hier
840.000 euro voor dringende restauratie van Antwerpse Boerentoren
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent 840.667,95 euro subsidie toe voor de dringende restauratie van de buitengevels van de Boerentoren in Antwerpen, ook wel KBC-toren genoemd. Het enorme gebouw uit 1931, toen een revolutionair project, was met een lengte van 87,5 meter toen het hoogste gebouw van Europa. Het prijkt sinds 1981 op de lijst van beschermde monumenten.
“De restauratie van het exterieur van deze toren is hoogdringend,” aldus minister Bourgeois. “De gevels, samen met de interne staalstructuur, kampen immers met grote corrosieproblemen. Een duurzame herstelling door middel van de speciale techniek ‘actieve kathodische bescherming’ moet ervoor zorgen dat de gevels voor lange termijn kunnen hersteld en bewaard worden.”
De restauratie van het exterieur van de KBC-toren bestaat uit twee grote onderdelen:
- het aanbrengen van actieve kathodische bescherming om de corrosie van de achterliggende staalstructuur een halt toe te roepen
- de restauratie van de gevelbekleding in witte natuursteen die – plaatselijk zwaar – beschadigd is door die corrosie van de staalstructuur
De uitwendige schade aan de gevelbekleding in witte natuursteen is in het verleden al verscheidene keren hersteld, echter zonder een oplossing te bieden voor de oorzaken van de schade. Het is immers de interne staalstructuur die corrodeert en gerestaureerd moet worden. De interne staalstructuur is zeer moeilijk bereikbaar voor een behandeling. Om die reden waren de uitgevoerde herstellingen dan ook weinig duurzaam. Na verloop van tijd manifesteerde de schade zich opnieuw en in ergere mate.
Met de huidige restauratie wordt een duurzame herstelling en een lange termijn oplossing voor de corrosieproblematiek beoogd door de toepassing van actieve kathodische bescherming (KB).
Kathodische bescherming is een onderhoudstechniek waarbij de corrosie van staal wordt gestopt door middel van een op of in de constructie aan te brengen beschermingssysteem primair bestaand uit een anode. Die anode wordt aangesloten op het staal in de te beschermen delen. Het staal zal zich op het moment van de activatie van het systeem als een kathode gaan gedragen. Als kathode is het staal beschermd tegen de corrosiereactie die niet meer voorkomt.